Муфтій України представив українську умму в Хорватії

353
Муфтий Украины представил украинскую умму в Хорватии

В Ісламському центрі в Загребі 15 -16 січня була організована Міжнародна конференція «Мусульманські громади в Східній Європі: права і обов’язки». Організатором виступила Всесвітня рада мусульманських громад і Ісламська громада в Хорватії.

Основними темами конференції стали: різноманітність релігійних громад і зіткнення з тенденціями в політиці (виховання ненависті один до одного); екстремістські угруповання і запобігання їх розвитку; діалог для підтримки ідентичності, спрямований на руйнування забобонів і стереотипів про Іслам.

На церемонії відкриття конференції були присутні Глава Муфтіяту Хорватії муфтій док.. Азіз еф. Гасанович, Міністр юстиції Республіки Хорватії Дражен Босняковіч, мер Загреба Мілан Бандіч, депутат Асамблеї Сербії академік Муамер Зукорліч і генеральний секретар Всесвітньої ради мусульманських громад д-р. Мухаммед Башарі.

Українську умму представив Муфтій України шейх Ахмед Тамім, який виступив з доповіддю на тему: «Громадянство і співіснування в мультикультурному суспільстві. Український приклад».

Шейх Ахмед Тамім звернув увагу на те, що «де б не був мусульманин, він повинен зробити так, щоб у людей склалося вірне враження про Іслам, а не діяти на догоду тих, хто політизує релігію для особистої користі та цілей, далеких від збереження миру та спокою в суспільстві. Політизація проводить до розвитку екстремістських ідеологій. Представники яких діють по всій Західній Європі, а результат – теракти, напади, збройні конфлікти. Подібну схему ці угруповання хочуть повторити і в Східній Європі. Цьому всіляко протистоїть Духовне управління мусульман України та наші однодумці в інших країнах».

Також Муфтій України поділився досвідом успішної міжрелігійної комунікації в Україні на прикладі Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій.

У роботі конференції в Загребі взяли участь представники більше 27 ісламських громад Європи. У резолюції була затверджена єдина позиція про мирне співіснування мусульманських громад Балкан та протистояння екстремізму та ісламофобії, також була задекларована необхідність регулярних зустрічей для обміну досвідом.